user_mobilelogo

Fanny Jean

1.jpg

Lid van

3.jpg

In de Middeleeuwen was in Frankrijk de rol van de stoffeerder het bekleden van de muren van statige huizen met weelderige stoffen. Tot in de zeventiende eeuw heette de stoffeerder ‘courtepointier’.

 

Zijn functie evolueert met het gebruik van stof voor de bekleding van stoelen, zetels, bedden en ramen in de interieurs van vorsten en heren. Hij speelde eveneens een belangrijke rol, daar hij ook verantwoordelijk was voor het onderhoud van al deze waardevolle decoratieve elementen.

 

De wandtapijten vervangen dan de stoffen op de muren. De Tapijten werden vervaardigd door de corporatie van de "tapissier-hautelissiers", maar het waren de ‘courtepointiers’ in nauwere relatie met de heren, die zich ertoe verbonden om het werk uit te voeren, te versieren met vlechten en linten, de tapijten te voorzien van ringen en de installatie van al dezen. Tijdens de zeventiende eeuw, in 1621, werden de ‘courtepointiers’ en wevers-‘hautelissiers’ eenzelfde corporatie en genoten dan ook van dezelfde waardering.

 

De stoffeerders waren ook aanwezig aan het hof van de koning en hadden de prestigieuze titel van "kamerknecht".

 

Door de eeuwen heen is de gilde van de stoffeerders uitgegroeid tot een machtig bedrijf, ook bezig met vele andere ambachten.

 

De motieven van de stoffen en het werk van de stoffeerder past zich aan aan de veranderende stijlen en volgt mee de mode. De vormen van de garnituren evolueren en worden steeds meer en meer verfijnd en uitgewerkt.

 

Het is pas in de negentiende eeuw, onder Napoleon III, dat het beroep van stoffeerder zijn hoogtepunt bereikt. De instroom van stoffen in het interieur wordt extravagant en de structuren van de stoelen en sofa's worden steeds meer en meer indrukwekkend en meer comfortabel. De houten structuur van de stoelen verdwijnen volledig onder de garnituur en de stof. De technieken van stofferen diversifiëren zich en tonen originaliteit en technische virtuositeit aan.

 

Vandaag is de stoffeerder vooral betrokken bij de decoratie van het interieur door keuzes te maken van stoffen en het uitvoeren van maatwerk. Tevens in de restauratie van antieke meubelen met behulp van traditionele technieken, een erfenis uit de afgelopen eeuwen. En tot slot, het vervaardigen van hedendaagse meubelen die beroep doen op verschillende, meer modernere technieken zoals bijvoorbeeld het gebruik van het mousse.